Waarom laat je debiteurenbeheer uitbesteden

Waarom je debiteurenbeheer niet zelf moet doen

Als ondernemer hoor je het regelmatig; laat je debiteurenbeheer uitbesteden. Dat klinkt als een gewiekste truc van boekhouders om geld te verdienen maar het is allesbehalve dat. Debiteurenbeheer wat je uitbesteedt is namelijk geen weggegooid geld. We spraken een paar ondernemers met problemen met hun debiteurenbeheer. Hun verhalen zijn herkenbaar.

Voorkom een faillissement

Veel ZZP-ers staan op de rand van een faillissement. De reden hiervan is heel eenvoudig. Men heeft genoeg klanten en daarnaast zijn er ook voldoende opdrachten. De opdrachten worden uitgevoerd maar de betaling blijft vervolgens achter. Doordat men niet de onsympathieke stap van een incassobureau wil nemen raakt men aan de rand van een faillissement. Men wil de klant te graag behouden en daarom is men sympathieker en toegeeflijker dan goed voor de ondernemer is. Een uitbesteed debiteurenbeheer is in dit geval de oplossing want de klant betaalt vlotter zonder dat er een onsympathieke toon wordt aangeslagen.

Bespaar tijd

Als ondernemer ben je vaak in de avonduren nog bezig met je bedrijf. Na het werk moeten er facturen worden uitgestuurd naar de klanten, en daar gaat een hoop tijd in zitten. Bovendien moet er worden bijgehouden of de klant wel op tijd betaalt; iets waar je dan nog weer achteraan moet gaan bellen. Wie zich tijd en moeite wil besparen – en derhalve meer tijd voor andere zaken overhoudt – doet er dan ook goed aan om het debiteurenbeheer uit te besteden. Je hebt een soort eigen boekhouder die voor jou het werk uit handen neemt. Het tarief wat jij hiervoor betaalt valt in het niet vergeleken met de winst die jij krijgt met je bedrijf. Ook hier geldt weer dat er met jouw briefpapier wordt gecommuniceerd en dat jouw huisstijl en communicatie wordt aangehouden. De klant heeft niet door dat je het debiteurenbeheer hebt uitbesteed.